DIGITÁLNY MARKETING • FREELANCER • SOCIÁLNE SIETE

34. hackerská konferencia CCC

Každý rok je medzi Vianocami a Novým rokom hackerská konferencia Chaos Communication Congress (CCC). Pre mnohých najhorší dátum na konferenciu, no pre hackerov a geekov ten najlepší únik od mainstreamového sveta. Sú to 4 dni plné prednášok o CyberSecurity, spoločenských a sociálnych vedách. Nižšie vám skúsim priblížiť o čom tento event je a o čom sa rozprávalo.

Konferencia CCC má už 34. ročník. Aj preto ten podtitul 34C3. Tento rok sa presunula do nemeckého Lipska. Návštevníci tvoria komunitu, kde je plne rešpektovaná a tolerovaná inakosť každého jedinca ako aj nezávislosť od verejnej mocí a elít. Homofóbia tu nemá miesto a je jedno kto si. Si tu vítaný!

Okrem bežných ľudí tu nie je problém vidieť od klasických geekov cez ľudí, čo si oblečú napríklad oblek jednorožca, kostým Anonymous alebo sú zahalení v dúhovej vlajke. Ľudia sa tu nefotia a rešpektuje sa ochrana súkromia. Je super, že na CCC vládne tolerancia, kde ťa nikto nesúdi. A to sa mi veľmi páči!

CCC nie je iba pre hackerov, ale aj pre tých čo zaujíma IT bezpečnosť, decentralizácia alebo si doma radi konštruujú robotov, či sa radi vŕtajú v plošných spojoch. Osobne som marketér a aj ja som tu našiel veľa zaujímavých tém.

Nižšie som spísal základne myšlienky niektorých prednášok, ktoré by mohli zaujímať marketérov. Vyberal som si hlavne tie, ktorým som rozumel, čiže viac spoločenské témy než tie technické a programovacie.

 

Uncovering British spies:

Prednáška o odhalení britských tajných služieb ako zasahovali do volieb. Najskôr roku 2009 v Iráne pred voľbami začali evidovať pozorovatelia fake profily na sociálnych sietiach. Tieto profily pravidelne prispievali a to z jednej proxy, čím sa odhalili. Hneď po voľbách sa tieto profily odmlčali a v roku 2010 boli neaktívne.

Následne v 2011 začali byť opäť aktívne a prispievali o voľbách v Sýrii. Áno, opäť cez rovnakú proxy. Ďalším dôkazom, že ide o umelé profily svedčí aj to, že profily boli aktívne iba od pondelka do piatka medzi 9:00 a 16:30 (ak budete manipulovať voľby na Slovensku máte ponaučenie 🙂 ).

Následne po voľbách sa opäť odmlčali (rok 2012), aby sa aktivovali pred voľbami v Keni roku 2013. Celá infraštruktúra mala krytie v podobe jednostránkového webu, ktorý ponúkal adventure trip do púšte, kde na pozadí išlo úplne niečo iné. Bohužiaľ na stránke chýbal kontakt a ani nebolo možne si nijako objednať trip do púšte. Celé sa to prevalilo po tom ako v roku 2013 tieto praktiky odkryl portál WikiLeaks.

 

WTFrance

Spíkerka Agnes upozorňovala pred nezmyselnými krokmi Francúzska obmedziť šifrovanie správ. A to aj napriek tomu, že EÚ sprísňuje pravidla nariadenia ePrivacy. Francúzska vláda na čele s Manuelom Macronom sa snaží obmedziť šifrovanie v aplikácii Telegram.

Paradox je v tom, že prezident Macron sám používa komunikáciu cez šifrovanú aplikáciu Telegram. Napriek tomu EÚ dáva dôraz na zvýšenie zabezpečenia a šifrovania bez akýchkoľvek „backdoors“.

Vo Francúzsku sa preto združujú aktivisti proti tomuto návrhu, ktorí chcú zabrániť, aby zákon vstúpil do platnosti. Dôsledky budú mať vplyv na demokraciu v krajine.

 

Edward Snowden a podpora utečencov

Tak ako minulý rok, aj tento rok bola výzva na podporu 7 utečencov, ktorí ukrývali hľadaného Edwarda Snowdena v Hong Kongu v roku 2013. Títo teraz žiadajú Čínu o možnosť odísť na Sri Lanku alebo Filipíny, kde chcú požiadať o azyl. Toto im však čínska strana už niekoľko rokov odopiera, a tak sa spustila ich podpora aj v hackerskej komunite.

Podporu vyslovil aj samotný Edward Snowden, ktorý sa nachádza v Moskve, ktorá ho ukrýva pred vydaním do Ameriky. S účastníkmi sa spojil cez videohovor a vyzval na podporu týchto ľudí, ktorí mu pomáhali.

Zároveň sa prihovoril hackerom v sále, že ich práca nebola nikdy dôležitejšia. „Musíme pochybovať o tom, či systém pracuje správne“, povedal Snowden a dodal „pretože hacker je niekto, kto pochybuje.“ A to v tomto prípade vážne nemyslel Eliota Rostasa zo Zem a vek 🙂

 

Protect your privacy at the border

Vďaka Trumpovému nariadeniu vám môžu pri vstupe do US skontrolovať elektronické zariadenia ako notebook, tablet, či mobil. Majú právo vyžiadať si od vás heslo a prehľadať tak akékoľvek dôverné informácie, ktoré máte uložené. Na základe zistenia vás potom nemusia pustiť do krajiny. Ach áno, takéto kontroly poznáme ešte z čias komunizmu.

Odporúčanie je nebrať si do USA žiadny notebook alebo mobil. To však v mnohých prípadoch nie je možné, a tak sa s nami podelili o návod ako postupovať pred kontrolou na letisku.

Takto ochráňte svoje súkromné dáta na hraniciach v USA:

  1. Zašifrujte si svoje dáta
  2. Vymažte históriu prehliadača
  3. Odhláste sa zo všetkých soc. sieti
  4. Dáta ktoré nepotrebujete – vymažte
  5. Dáta ktoré potrebujete - presuňte do cloudu
  6. To iste urobte na mobile

Po kontrole na si nezabudnite zmeniť všetky heslá, ktoré ste poskytli agentom na hraniciam.

 

Social bots

Jednou z hrozieb najbližších rokov je aj ovplyvňovanie verejnej mienky. Jednou takouto formou sú aj „Fake news“ a ich šírenie po internete. Práve na to slúžia Social bots.

Social bots vďaka falošným profilom vytvárajú správy so zavádzajúcim obsahom. Niektoré profily generujú až 50 správ denne. Vo väčšine prípadov ide o Twitter účty. Botov používali napríklad v prezidentskej kampani USA a vo voľbách v Nemecku (cez 3500 profilov). Profily sú buď nanovo vyrobené alebo využívajú existujúce hacknuté a nepoužívané profily.

Ako rozpoznať, že ide o social bot profil na Twitter:

  1. veľmi veľa uverejnených tweetov
  2. twittuje hlavne o politike
  3. v príspevkoch followuje všetky obľúbené a politické hashtagy
  4. profil má nejasnú históriu
  5. používa ukradnuté profilové fotografie

V Nemecku botswatch.de našli metódu ako sledovať a nachádzať takýchto Social bot. Ak si chcete aj vy skontrolovať, či je daný profil fake, tak vyskúšajte nástroj https://botometer.iuni.iu.edu/ kde na základe rôznych kritérií má každý profil percentuálnu mieru podozrenia na fake profil. Ak je pod 50%, tak je to súkromný profil. Ak je nad 50%, tak je podozrenie, že profil má plánované príspevky alebo za neho postujú boti.

Ak ťa téma Fake news zaujíma, tak pozri aj môj blogový článok.

 

Media vs politické strany

Veľmi dobra štúdia nemeckých analytikov, ktorí hľadali závislosť výsledku volieb v Nemecku. Porovnali množstvo faktorov a priniesli nasledujúci výsledok.

Ako prvé treba ozrejmiť prvé zistenie. A to, že donedávna sme si mysleli, že noviny majú informovať a vzdelávať ako aj to, že témy v spoločnosti vytvárajú ľudia. Bullshit!

Zistili, že témy vytvárajú média a podľa toho koľko ich medializujú, toľko je to spoločenská téma. Preto v Nemecku analyzujú všetky články a nadpisy (cez 8500) a tie, ktoré dominujú, tak k tým strany zvolajú tlačovky alebo publikujú svoj postoj.

Ako ďalšie zobrali celé články, kde analyzovali, koľkokrát sa spomína politická strana alebo politik. Na základe toho vytvorili grafy, ktoré informujú o kom sa najčastejšie hovorí. A teraz príde rozuzlenie!

Grafy, ktoré percentuálne znázorňujú, ktoré politické strany sa spomínajú v médiách najčastejšie (print online aj offline) kopírovali predvolebné prieskumy, ale aj výsledky volieb celkovo (odchýlka iba pár %).

Vzniká tu závislosť ako často ste v médiách s výsledkami volieb. Aj naďalej platí, že ľudia nevolia z rozumu, ale emóciami. Z tohto vzniká aj nová stratégia pre slovenské strany v tom, že je jedno čo politici hovoria, ale dôležite je ako často sú v médiách (moja poznámka – kapitán Danko na túto kartu vsadil všetko 🙂 ).

Z marketingového hľadiska, by som dodal, že vyhodnocovanie dát je alfa a omega úspešnej kampane. Aj preto vyhrala v Nemecku opäť strana AfD.

 

Záver

Chaos Communication Congress je veľmi zaujímavý kongres, ktorý ponúka jedinečný obsah prednášok od ťažkých technických témach až po vtipne oddychové témy o sociálnych vedách.

 

Comments are closed.